Pratik temizlik nasıl yapılır

Pratik temizlik nasıl yapılır? Pratik temizlik için uygulamanız gereken basit kurallar vardır. Pratik temizlik için üç kuralı uygulamamız gerekir. Bu kurallar; Sağdan sola temizlik, Yukarıdan aşağıya temizlik, Temizden kirliye temizlik...

Pratik temizlik nasıl yapılır? Pratik temizlik için uygulamanız gereken basit kurallar vardır. Pratik temizlik için üç kuralı uygulamamız gerekir. Bu kurallar; Sağdan sola temizlik, Yukarıdan aşağıya temizlik, Temizden kirliye temizlik...

Temizlik Kuralları;

Sağdan sola doğru temizlik, çünkü; Temizlik yaparken hiçbir yeri atlamamak için,

Yukarıdan aşağıya doğru temizlik, çünkü; İşin tekrar yapılmasını önlemek için,

Temizden kirliye doğru temizlik, çünkü; Temiz yeri kirletmemek için,

Evinizi ve iş yerinizi temizlerken bu kuralları uygularsanız temizliği çok daha hızlı ve doğru bir şekilde yapmış olursunuz. Ayrıca, temizlik yaparken uygulamanız gereken adımlar vardır. Pratik temizlik için aşağıdaki şekilde temizliğinizi yapınız. Biz buna 6 adımda pratik temizlik diyoruz.

6 adımda pratik temizlik aşağıdaki şekilde yapılır;

1.adım                 : Küllüklerin ve çöp kovalarının boşaltılıp temizlenmesi 

Küllükler boşaltılırken küllerin etrafa saçılmaması için, çöp kovasının dibine doğru boşaltılması gerekir.Küllük boşaltılırken içinde yanan izmarit olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Çöp kovası boşaltılırken; çöp poşetinin kirli,ıslak,yırtık veya kötü koku olup olmadığına bakılmalıdır.Ayrıca ıslak çöp olan yerlerde çöp poşetleri her gün değiştirilmelidir.Diğer yerlerde ise yukarıda belirtilen durumlarda çöp poşeti değiştirilmelidir. 

2.adım                 : 20 cm. ila 2 m. arası düz alanların temizliği 

Bu işlemde yerden süpürgelik üstünden başlayarak üstten elimizin yetiştiği yere kadar olan alanların tozu alınır.(Tablo,pano,seperatör vb.) Ayrı bir bez kullanılmalıdır. 

3.adım                 : Telefon ve masaüstü cihazların temizlenmesi 

Telefonla konuşma esnasında hem cilt teması hem de nefes alıp vermeden dolayı bir temas olmaktadır.Bundan dolayı telefon temizliği ayrı olarak belirtilmiştir.Telefon temizliği yapılırken mutlaka ayrı bir bez kullanılmalı ve günlük olarak dezenfekte edilmelidir.Masa üstünde bulunan bilgisayar,faks,hesap makinesi vb. cihazlar silinir.Bilgisayar ekranlarının silimi yapılırken ıslak bez kullanılmamalı,kuru bezle tozu alınmalıdır. 

4.adım                 : Masa üstlerinin temizliği 

Masa üstlerinin silimi sağdan başlanarak sola doğru silinir.Silim esnasında masa üstünde kaldırılabilecek eşyalar kaldırılıp altları silinir.Masa üstünde leke kalmamasına özen gösterilmelidir.Islak silimden sonra leke kalmaması için gerekli hallerde kurulama yapılır.Silim esnasında müşteriye ait eşyaların ve evrakların yerinin değişmemesine azami özen gösterilmelidir. 

5.adım                 : Zemin temizliği 

Zemin halı ise rutin temizlikte yürüme yolları ve görünen yerler vakumlanır. Vakumlama esnasında masa altlarının ve çöp kovasının arkalarının alınmasına dikkat edilmelidir. Detay temizlikte ise, bütün halı vakumlanmalıdır. Vakumlamada halının atlanmaması gerekmektedir.Halı temiz görünse de vakum görünmeyen, halının içine sinmiş tozu çeker. Sert zemin ise önce kuru paspaslama sonra ıslak paspaslama yapılır.Islak paspaslamadan sonra leke kalması durumunda tekrar kuru paspaslama yapılmalıdır. 

6.adım                 : KONTROL

 Tüm işlemler bitiminden sonra yapılan işin kontrol edilmesi eksik bir iş yapılmaması için gereklidir. Kontrol emin olmamamızı sağlar.Kontrol bir işin tam yapılmasını sağlar. 6 adımda ofis temizliğinde kontrol en önemli adımı oluşturur.Yapılan her işten sonra mutlaka kontrol yapılmalıdır.Açık pencere,lamba ve temizlik malzemesi unutulmamalıdır.

 

 

 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*